O meni

Katarina Petrovic, HAJDE DA... 30. jun 2009._2_1

Ja sam inženjer prehrambene tehnologije. Diplomirala sam Prehrambenu tehnologiju namirnica biljnog porekla na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Po okončanju osnovnih akademskih studija, na Institutu za tehnologiju i biohemiju, specijalizovala sam se u oblasti biohemijskog inženjerstva koje obuhvata biotehnološke procese u proizvodnji alkohola, kvasca, fermentisane hrane, skroba i njegovih derivata, antibiotika i drugih farmaceutskih i hemijskih proizvoda.

Znanja sam usavršavala u okviru master studija iz oblasti tehnološke mikrobiologije.

Tehnološka mikrobiologija je deo šire discipline koja obuhvata oblasti biotehnologije i biohemijskog inženjerstva.

Spada u relativno mlade nauke čiji predmet izučavanja čini pomenuta biohemijska aktivnost mikroorganizama koja se može korisno primeniti u industrijskoj proizvodnji specifičnih supstanci za potrebe ljudi.

To podrazumeva, ne samo primenu mikroorganizama u proizvodnji namirnica (hleb, mlečni proizvodi, alkoholna pića, produkti biološkog konzervisanja), već i primenu mikroorganizama u proizvodnji:

— alkohola i rastvarača (etanol, butanol, glicerol, propanol, aceton, patočna ulja);

— organskih kiselina (limunska, sirćetna, mlečna, fumarna, glukonska, itakonska);

— aminokiselina (lizin, glutaminska);

— biološki aktivnih materija (vitamini, alkaloidi);

— enzima (amilaze, celulaze, pektinaze, proteaze);

— antibiotika (penicilin, streptomicin, tetraciklin);

— polimera (dekstrana, pululana, ksantana)…

Pored standardnih proizvoda današnje biotehnologije (mikrobne biomase, primarnih i sekundarnih metabolita, produkata razgradnje i transformacije organskih jedinjenja), poseban pravac razvoja tehnološke mikrobiologije čini stvaranje proizvoda biosintezom pomoću mikroorganizama dobijenih tehnologijom rekombinantne dezoksiribonukleinske kiseline (rDNK) — genetičkim inženjeringom.

Takođe, u okviru analitičke laboratorije za kontrolu kvaliteta, pored instrumentalno-analitičkih metoda usmerenih na higijensko-toksikološka, tehnološka i nutritivna svojstva proizvoda, bavila sam se i senzornom analizom — integralnim delom kvaliteta proizvoda.

Zalažem se za govor činjenica i naučnih dokaza, a ne mitova i zabluda.

Šta želim ovim blogom?

Blogom pokušavam da na pristupačan i sveobuhvatan način odgovorim na pitanja u vezi sa hranom koju svakodnevno pripremamo i jedemo. Uprkos velikom broju kontradiktornih saveta o ishrani publikovanih u štampanim i elektronskim medijima, pokušavam da približim opsežna naučna istraživanja i pružim stvarne i dokazive podatke o uticaju hrane na funkcionisanje ljudskog organizma (bez prenaglašavanja njene uloge i bez nametanja bilo kog režima ishrane).
Ovo podrazumeva i teme koje se odnose na hranljivu vrednost namirnica, biohemijske procese koji se dešavaju unutar organizma, kao i zdravstvenu bezbednost hrane, ali ne samo hrane, već i svih sumnjivih sredstava koja se pojavljuju na tržištu u poslednje vreme, a registruju različito u cilju „prevencije zdravlja ljudi i pomoći pri izlečenju od bolesti”, kako tvrde njihovi zagovornici.
U tom smislu, nezaobilazan segment na blogu čine i teme iz oblasti tzv. alternativne medicine, metode koje ona propagira i raskrinkavanje najčešćih zabluda u vezi sa njima.

I najzad, u fokusu ovog bloga su inovacije na polju biomedicine, nanotehnologije, biohemijskog i genetičkog inženjeringa.

Advertisements

6 comments

 1. Sjajan Blog, hvala ti što sve ovo pišeš!

  Like

 2. septembar

  Samo nastavi sa tekstovima , odlicno je .

  Like

 3. Damaskin Sinait

  U delu “O meni” naveli ste sta ste zavrsili i specijalizirali kao da samo obrazovanje odredjuje čoveka ( a u stvari ne odredjuje nista!) Napisite nam nesto drugo o sebi! Nadjite nesto sto nije stroga privatnost a sto bi mogli da podelite sa nama!

  Like

  • Obrazovanje i usavršavanje su navedeni pre kao odgovor na pitanje mnogima koji ispred validnosti teksta stavljaju kredibilitet autora. Takvi najčešće imaju problem sa autoritetima i prolaze kroz krizu sopstvenog legitimiteta i identiteta. Da ne bih morala stalno da odgovaram takvima, formirala sam ovaj odeljak sa idejom upoznavanja čitalaca sa autorom bar na nivou tema koje se obrađuju na blogu, a koje pokriva moje obrazovanje.

   S druge strane, mogla sam da izostavim sve što se tiče moje profesije ili da se ne potpišem imenom i prezimenom, to ne bi umanjilo izraz modela naučnih informacija koje predstavljam, argumente koji su u skladu sa zakonima logike, činjenice i formulacije izvesnih hipoteza.

   Takođe smatram da, ukoliko je čovek dobar novinar (a tu stavku povodom mog iskustva u novinarstvu sam, na primer, izostavila), on može da obradi koju god hoćete temu. Tekst je ono što predstavlja autora; tekst je posrednik između autora i čitalaca; sve ostalo je manje važno.
   Dakle, vaša sugestija je delimično pogrešna jer polazite od premise da je autoritet bitan, a ne ono što se izgovori.
   Tražite od mene da podelim sa čitaocima nešto što nije moja stroga privatnost, pri čemu ne shvatate da ja to ne bih uradila ni kada bih se bavila trećerazrednim temama, a ne ovim čije postojanje i svrhu blog opravdava.
   Niti je blog odrednica čoveka, niti treba da služi sopstvenoj promociji. To je samo jedna od aktivnosti preko koje se individua izražava, a u kojoj bi možda najmanje trebalo da budu zastupljena privatnost, subjektivnost i pristrasnost.

   Ako pak želite uvid u moje stavove po pitanju raznih tema, imate slobodu da me pratite na društvenim mrežama, kod mene je bar sve transparentno.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: